MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna zupa krem z pora może być zrobiona na rosole i warzywach z dnia poprzedniego.
Aromatyczna zupa krem z pora może być zrobiona na rosole i warzywach z dnia poprzedniego. Anna Daniluk
Kremowa zupa krem z pora to pyszne danie, które zyskuje gładką konsystencję dzięki użyciu ziemniaka. Miłośnicy kuchni francuskiej dobrze znają zupę porową, która jest kuzynką aromatycznej zupy cebulowej. Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę krem z pora.

W skrócie

Zupa krem z pora zachwyca domowników delikatnym smakiem oraz gładką konsystencją. To świetna propozycja dla osób chcących zjeść posiłek dodający energii i ceniący subtelny smak pora, który nie jest tak ostry jak cebula. W połączeniu z warzywami korzeniowymi, takimi jak seler i pietruszka tworzy pyszne i harmonijne danie. Przyrządzona na oleju rzepakowym i bulionie warzywnym będzie smacznym daniem dla wegan i wegetarian. Poznaj przepis na kremową zupę z pora dla całej rodziny.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki zupy krem z pora

Zupa krem z pora – pyszny przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g obranego pora, biała część,
  • 50 g bulwy selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 500 ml rosołu, bulionu warzywnego lub wody,
  • 50 ml mleka,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku.

Jak zrobić zupę krem z pora?

Przygotowanie:

  1. Pora należy umyć, przekroić na pół, a następnie w półplasterki.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej rzepakowy, a następnie wsypać pokrojonego pora.
  3. Pora należy smażyć przez 5 minut, aż się zarumieni.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie obranych ząbków czosnku i ich podsmażenie na złoty kolor.
  5. W trakcie smażenia pora i czosnku należy obrać i pokroić w kostkę pozostałe warzywa.
  6. Do garnka z porem należy wsypać pozostałe warzywa i zalać je bulionem, rosołem lub wodą.
  7. Warzywa należy gotować przez 15 minut. Można też wykorzystać warzywa z rosołu, wtedy czas przygotowania zupy skróci się do 5 minut.
  8. Zupę z pora trzeba doprawić przyprawami do smaku, dolać mleko i zblendować całość na gładką masę.
  9. Zupa krem z pora przed podaniem może być posypana posiekaną świeżą natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.
  10. Wierzch można skropić olejem z pestek dyni lub olejem lnianym.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosty krem z pora na rozgrzanie. Przepis na zupę łagodniejszą niż cebulowa. Aksamitnej konsystencji doda tanie warzywo - Strona Kuchni

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto