Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zasmakowali w zdrowiu. Uczniowie z trzech województw rywalizowali w PWSIiP w Łomży

Jolanta Święszkowska/JBa
Najlepsi zostali nagrodzeni
Najlepsi zostali nagrodzeni PWSIiP
– Pytania wymagały logicznego myślenia, łączenia zróżnicowanej wiedzy – mówiła Aleksandra Opęchowska z I Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Białymstoku. Licealistka zwyciężyła w pierwszej edycji popularnonaukowego oraz interdyscyplinarnego konkursu „Zasmakuj w zdrowiu”, który zorganizowały dwa wydziały Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży: Wydział Informatyki i Nauk o Żywności oraz Wydział Nauk o Zdrowiu.

Ponad 100. uczniów szkół średnich z województw podlaskiego, warmińsko-mazurskiego oraz mazowieckiego, odpowiadali na pytania z zakresu technologii żywności i dietetyki.
– Na moim roczniku są trzy profile medyczne, ja jestem na jednym z nich. Biologia łączy się z dietetyką oraz technologią żywności, pewnie dlatego mi się udało – komentowała zwyciężczyni.

Jak podkreślali organizatorzy celem konkursu było nie tylko wyłonienie utalentowanych laureatów, ale przede wszystkim powszechne edukowanie młodzieży.
– Jeśli nie pijesz nałogowo, nie palisz, to dieta staje się najważniejszym czynnikiem determinującym stan zdrowia – mówiła dr Marta Żebrowska-Gamdzyk, dietetyczka i adiunkt w Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP.
Profesor Bożena Waszkiewicz-Robak, dziekan Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności „Państwówki” podkreślała, że konkurs nie był "pamięciówką".
– Nie wymagaliśmy znajomości wartości liczbowych, a nastawiliśmy się na wyeksponowanie zasad racjonalnego żywienia. Młodzi powinni wiedzieć jaka jest żywność, jak ją wybierać, co się z nią dzieje podczas przetwarzania. Do 21 roku życia organizm człowieka rozwija się. Powinniśmy dążyć do tego, aby wychowywać świadome pokolenia, które będą jak najdłużej żyły w zdrowiu, a nie w chorobie - mówiła pani dziekan.

Choć Aleksandra Opęchowska o żywności i żywieniu wie bardzo dużo, do stosowania w życiu zasad zdrowej diety podchodzi z przymrużeniem oka.
– Wszystko zależy od dnia i chyba humoru – komentowała zwyciężczyni konkursu wybór tego, co ląduje na jej talerzu na śniadanie, obiad i kolację.

II miejsce w konkursie „Zasmakuj w zdrowiu” zajęła Monika Duchnowska z I LO w Białymstoku, a III Kacper Balcerzak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Ostrołęce.

Zobacz koniecznie: Oddając krew ratujesz życie - dlaczego warto oddawać krew?[/i]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Zasmakowali w zdrowiu. Uczniowie z trzech województw rywalizowali w PWSIiP w Łomży - Łomża Nasze Miasto

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto