Unikanie mięsa pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co skutecznie obniża ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Wegetarianie i weganie rzadziej doświadczają nadciśnienia, nadwagi i nowotworów układu pokarmowego. Brak mięsa w diecie pozwala zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego, wpływającego na występowanie cukrzycy typu 2, chorób serca i udarów. Dieta uboga w mięso, lecz bogata w błonnik, korzystnie wpływa na funkcje trawienne, a także na kondycję skóry. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia starzenie się skóry – powstawanie zmarszczek i brązowych plam. Dodatkowo spożywanie owoców i warzyw poprawia samopoczucie, a także zwiększa poziom energii.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?