Uczestnicy będą mieli okazję przygotować tradycyjne potrawy mieszkających w Białymstoku cudzoziemców.
Przyrządzą więc dania kuchni ormiańskiej, czeczeńskiej, białoruskiej czy rosyjskiej.
Pierwsze warsztaty już 16 stycznia (piątek) o godz. 18 w studiu kulinarnym 7/1.
Spotkanie poprowadzi dwójka blogerów związanych z Białymstokiem. Magda Gendźwiłł to połowa duetu tworzącego „Crust and Dust” – wraz z mężem Adamem zdobyli w 2012 roku tytuł Kulinarnego Bloga Roku. Smaki Podlasia są na szczycie ich kulinarnej listy obok sezonowych produktów i kawy.
Drugim prowadzącym będzie Walentyn Pankiewicz, autor bloga Twardy Szparag. Ma rosyjsko–litewskie korzenie, a do Białegostoku przyjechał w wieku 3 lat. Jest absolwentem Akademii Kurta Schellera oraz finalistą i zdobywcą drugiego miejsca Polskiego Turnieju Wypieków TLC.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale wymagana jest wcześniejsza rejestracja online.
Warsztaty inaugurują cykl dziesięciu spotkań kulinarnych inspirowanych dziedzictwem kulturowym cudzoziemców mieszkających w Białymstoku. Odbędą się one w ramach realizowanego przez Fundację Dialog projektu "Multi-stok", współfinansowanego z funduszy UE, budżetu państwa oraz miasta Białystok.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?