Czym jest gluten?
Gluten to mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny, które znajdują się w większości zbóż, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Niejednokrotnie osoby uczulone na gluten muszą przejść na naprawdę restrykcyjną dietę. Nie mogą jeść dań mącznych takich jak: ciasta, naleśniki, pizza, drożdżówki, kasza manna, pierogi, pyzy i wiele innych. Problem również jest z napojami wysokoprocentowymi, ponieważ zazwyczaj piwo czy wódka mają w sobie gluten.
Zobacz także:
https://bialystok.naszemiasto.pl/gdzie-na-kawe-w-bialymstoku-oto-bialostockie-kawiarnie-w/ar/c10-5066365Objawy uczulenia na gluten
Objawy występują od kilku minut do godziny po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Reakcja organizmu jest uzależniona od indywidualnych predyspozycji, ale najczęstszymi objawami jest:
- biegunka;
- ból brzucha;
- wymioty;
- katar;
- pokrzywka;
- zmiany skórne przypominające atopowe zapalenie skóry;
- skurcz oskrzeli;
- wstrząs anafilaktyczny;
TU ZOBACZ TEŻ:
Kuchnie świata w Białymstoku
Z tych restauracji najczęściej zamawiamy jedzenie w Białymstoku
40 najbardziej instagramowych restauracji i kawiarni na Podlasiu
Restauracje serwujące lunche w Białymstoku. Gdzie zjesz posiłek za 20 złotych?
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?