Od czterystu lat – z przerwami – organizowane są w Kiermusach cykliczne targi, których tradycja przetrwała do dziś. Do Kiermus ściągają kupcy z całej Polski i krajów ościennych: wytwórcy regionalnej żywności, kolekcjonerzy antyków, drobni rzemieślnicy, wytwórcy rękodzieła ludowego, rzeźbiarze, hafciarze, wędzarze, piekarze, wytwórcy miodu, zielarze i wielu, wielu innych.
Jarmark w Kiermusach jest największym tego typu cyklicznym wydarzeniem w Polsce, na którym co miesiąc stawiają się tysiące zainteresowanych sprzedażą lub kupnem rzeczy, których nie można dostać w żadnym sklepie.
W tym miesiącu, w dniu jarmarku odbędą się cztery imprezy towarzyszące:
Na Jantarowym Kasztelu odbędzie się otwarcie największej w Polsce ekspozycji narzędzi średniowiecznych tortur i egzekucji. Wystawa inspirowana jest historią o Barbarze Królce – mieszkance okolicznej Wizny, która została spalona na stosie za oczarowanie Zygmunta Augusta. Zwiedzający obejrzą szafot, gilotynę, a także szereg wymyślnych narzędzi służących zadawaniu cierpienia: kajdany Skeffingtona, hiszpańskiego osła, pale, kołyskę Judasza, krzesło inkwizytorskie, zgniatacze kciuków i inne. Wśród narzędzi kar i ujm na honorze znalazły się beczki, w których przetrzymywano czarownice i cudzołożnice, dyby i gąsiory dla złodziei, klatka błaznów oraz maski wstydu. Sposób wykonywania kar i egzekucji demonstrują realistyczne postaci w oryginalnych dawnych strojach skazańców. Wystawa będzie otwarta dla zwiedzających w godzinach 12-17.
Fundacja Naszpikowani będzie zachęcać do zapisywania się gości Jarmarku do bazy potencjalnych dawców szpiku w ramach walki z leukemią. Akcję wspierają m.in. Wojciech Fortuna, Lesław Ćmikiewicz, Rafał Grzyb, Jacek Chańko, Magdalena Krukowska, Karol Świderski, Dariusz Snarski, Aleksy Kuziemski, Edyta Dzieniszewska, Tomasz Frankowski, Kamil Kryński, Sandra i Paweł Skowrońscy czy Kamila Lićwinko.
Stowarzyszenie „Jasny Cel” organizuje zbiórkę w ramach pomocy dzieciom dotkniętym porażeniem mózgowym. Pieniądze na ten szczytny cel będzie można przekazywać wolontariuszom do puszek na terenie jarmarku.
Swoją najnowszą książkę o podlaskich smakach promował będzie Andrzej Fiedoruk. Jest to wybitny znawca kulinariów i znany regionalista. Książka „Historia podlaskich smaków” to pierwsza w skali kraju próba opisania kuchni regionalnej uwzględniająca nie tylko aspekt recepturowy i technologiczny, ale przede wszystkim społeczny, ludzki w kontekście historii, kultury, ekonomii, gospodarki.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?