Tematem przewodnim konkursu kulinarnego jest kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego. Ta świetna osobistość i wyrafinowany smakosz życia, słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć, które wydawał w swojej magnackiej rezydencji. Zaproszeń do udziału w wielodniowych wystawnych balach w „podlaskim Wersalu” nie odrzucali najznakomitsi, utytułowani członkowie europejskiej socjety dworskiej, dodając im blasku i czyniąc z nich odnotowywane w kronikach głośne towarzyskie wydarzenia.
Do tych czasów będą nawiązywać startujący w tegorocznym konkursie. Pierwszego dnia w szranki staną kucharze z Polski. Drugiego – ekipy zagraniczne. Na spacerujących po Plantach czekać będą liczne atrakcje – Jarmark Wyrobów Regionalnych, na którym nie zabraknie marynat, wędlin, chlebów, ciast i nalewek oraz koncerty – zagrają folkowa Czeremszyna oraz bluesowy Devil Blues, a DanceOFFnia zaprezentuje taneczny pokaz. Imprezę poprowadzi Karol Okrasa.
Imprezę zaplanowaną na 5 i 6 czerwca organizuje Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna. Jej szczegółowy program można znaleźć na stronie: www.podlaskieit.pl.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?